Vodochodského neživí pouze herecké a kuchařské umění, ale také ohňostrojná firma, jíž je spolumajitelem. Jeho firma společnost pracuje s pyrotechnikou také na televizních Silvestrech z Václavského náměstí.
Právě proto, že si s černým prachem rozumí, chce varovat před nákupem čínské pyrotechniky na tržištích.
"Je hodně nekvalitní. Do pyrotechniky člověk nevidí a kvalitu pozná většinou až ve chvíli, kdy to zapálí. Kvalitní ohňostrojné firmy nakupují raději od Italů, Španělů nebo Japonců," vysvětluje Ivan Vodochodský.
V České republice se na trh pro běžného spotřebitele dostanou téměř výhradně výrobky z Číny, tvrdí Vodochodský. Jde o výrobky první a druhé kategorie, které se mohou prodávat volně. Třetí a čtvrtou kategorii lze získat jen na povolení. Občas prý ale Asijci podávají i výrobky třetí třídy, které mohou být velmi nebezpečné.
Zkušený ohňostrůjce radí nakupovat pyrotechniku výhradně v kamenných obchodech a od spolehlivých dodavatelů.
"Vím, o čem mluvím. Zažili jsme destrukční záležitosti, kdy se výrobek roztrhl a explodoval. Je paradoxní, že ty nejmenší běžně dostupné výrobky dokážou udělat největší paseku," upozorňuje Vodochodský.
Oheň je ďáblův nástroj
Při přípravě ohňostroje mu dokonce zemřeli dva dobří kamarádi. Měli tu smůlu, že manipulovali s třaskavým materiálem, který nebyl kvalitní. Došlo ke statickému výboji a neštěstí bylo na světě.
Vodochodský je přesvědčený, že oheň v podobě pyrotechniky je ďáblův nástroj. Černý prach, který je pohonnou složkou všech ohňostrojných výrobků, dokáže být velmi nebezpečný. Je třaskavý, náchylný na otřesy, statickou elektřinu a kromě jiného i na vzdušné víry.
A kde Ivan Vodochodský strávil nedávné sváteční dny? Jak jinak než u sporáku. K obědu na Štědrý den připravil plněné šneky a houbového kubu, k večeři nachystal řízky se salátem a také vyrobil domácí vinnou klobásu.
"Někteří řezníci mě urážejí. Jejich odporné klobásy se nedají jíst. Jsou samá sója, bramborový škrob a sádlo. Vůbec tam není žádné maso, jen zvýrazňovače chuti a jiné náhražky. A když takovou hnusnou klobásu dáte na pánev, rozteče se. Já si už několik let dělám klobásy sám," chlubí se prvorozený syn sládka pražského nuselského pivovaru.