

Jak v kuchyni udržovat čistotu?
Sporák – elektrické sporáky s kovovými plotnami se nejlépe čistí houbičkou s jemným mýdlem nebo jarem. Plotna se čistí snáze, je-li ještě trochu teplá.
Keramická plotna – zde opatrně, keramické plotny se mohou snadno poškrábat. Skvrny nikdy neodstraňujte drátěnkou ani nožem. Pokud možno je čistěte měkkou stranou houbičky na nádobí, dokud je plotna ještě teplá. Jestliže potřebujete účinnější metodu, odstraňte skvrny škrabkou se žiletkou, která je často příslušenstvím sporáku. Nakonec desku vyleštěte suchou utěrkou.
Dřez – nerezové dřezy čistěte prostředkem na mytí nádobí a utěrkou z mikrovlákna (vyrábí např. Vileda) nebo kuchyňskou houbičkou (např. s 3D povrchem od Viledy - Soft power nebo Glitzi Power na hrubší povrchy). Čištění dřezu je trochu náročnější. Pokud nestačí prostředek na mytí nádobí, použijte hrubý kartáč a jemné mýdlo.
Trouba – troubu čistěte utěrkou z mikrovlákna a jemným mýdlem. Pokud je silně znečištěná, nastříkejte na stěny roztok jemného mýdla s vodou v poměru 1:1. Poté troubu na deset minut zapněte na 100°C a jakmile vychladne, důkladně ji vytřete.
Digestoř – mnohé filtry digestoře lze umývat v myčce na nádobí. Pokud ne, namočte je do vody s přídavkem malého množství jemného mýdla a prostředku na mytí nádobí.
Obklady - použijte houbičku na nádobí namočenou ve vlažné vodě s prostředkem na mytí nádobí. Používejte měkkou stranu houbičky. Abrazivní strana by mohla obklady poškrábat a na poškrábaných obkladech se lépe drží nečistoty a mastnota.
Dvířka kuchyňské linky – ta se nejlépe čistí odspoda nahoru a potom znovu dolů. Takto nevzniknou špinavé šmouhy.
Chladnička a mraznička – pokud nemáte mrazničku s automatickým odmrazováním, musíte ji odmrazovat sami. Vnitřní prostor chladničky čistěte několikrát za rok. Vyjměte veškeré potraviny a vytřete roztokem z vody a octa. Otřete také sklenice a sáčky, než je vrátíte zpět do lednice. Chcete-li zabránit vzniku plísni, potřete gumové těsnění dveří trochou bílého octa.
Mikrovlnná trouba – dejte do trouby misku s vodou a ohřívejte ji, dokud se nezačne vařit. Asi minutu nechte vodu vypařovat a pak vnitřní prostor trouby jednoduše vytřete. Pokud je trouba uvnitř silně znečištěná, přidejte do vody dvě čajové lžičky octa.
Jak se zbavit otravných octomilek?
Do sklenice nalijte např. ocet nebo víno a přidejte několik kapek prostředku na mytí nádobí a sklenici postavte na strategické místo. Prostředek na mytí nádobí odstraní povrchové napětí tekutiny a mušky se utopí.
Abyste v kuchyni udržovali čistotu, tak pravidelně:
- vyklízejte ledničku (staré a prošlé potraviny vyhazujte)
- nádobí myjte hned po jídle
- 2x týdně vysávejte prach, nejméně 1x týdně vytírejte
- sporák a dřez otírejte ihned po vaření
- pravidelně měňte uterky - nejlépe denně
Michaela 20.01.17, 16:04
1. Vodní kámen
Na vodní kámen používám ocet, ale někdy taky Antikalk a ten funguje taky velmi dobře a hlavně rychle - https://eshop-blanco.cz/521-cistici-prostredky
Radka 23.10.19, 23:10
2.
Super tipy. Já osobně si dost potrpím na to, abych měla ve své kuchyni vše pořádně zorganizované. Hodně mi v tom pomáhají například plastové nádoby z https://www.emako.cz/nadoby-plastove/ ve kterých skladuji prakticky vše. Díky nim má v mé kuchyni každá věc své místo a já tam tak mám prakticky pořád pořádek.
Radka 26.07.22, 15:48
3.
Tak třeba v tomto je mystrině moje máma. Ta má v kuchyni vždy perfektně uklizeno. Bohužel jak už je ale starší, tak už se jí tam taky nejde tak dobře pohybovat. Právě proto zvažujeme jestli kuchyň v jejím bytě trochu nepředělat, aby tam bylo více místa. Dívala jsem se například na kuchyně pro handicapované na https://www.gabon.cz/rubrika/kuchyne/kuchyne-pro-handicapovane/ a myslím si, že přesně něco takového by bylo super.