Recept: Bůčková roláda

1 kg libového bůčku,

sůl

pepř

kmín

sádlo nebo olej na opečení

Kořenící směs na vepřovou pečeni

Náplň:

40 dkg mletého masa

10 dkg strouhaného uzeného sýra

10 dkg hub (mohou být i sušené)

1/2 červené syrové papriky (nakrájet na kostičky)

1 cibule (nakrájet na kostičky)

Kořenící směs na mletá masa (dle chuti)

2 vejce

sůl

Vypracujeme z uvedených ingrediencí náplň. Může se nám zdát poněkud řidší, ale nevadí to. Pokud nebudeme mít děravou roládu tak nám náplň nevyteče.

Bůček rozkrojíme na plát, lehce  okořeníme směsí na vepřovou pečeni, potřeme náplní, svineme a ovážeme provázkem. Jestliže se nám "povedlo" udělat do plátu díry, doporučuji poklást plátky anglické slaniny nebo šunky, aby náplň nevytekla na pekáč.

Do pekáče dáme tuk (sádlo, olej) a roládu na něm ze všech stran opečeme, poté lehce posypeme povrch kmínem, podlijeme vodou a pečeme, za občasného podlévání a polévání masa, doměkka. Obecně platí, že dvoukilovou roládu pečeme mírně 2 hodiny.

Podávat můžeme s bramborovou kaší. štouchanými brambory se smaženou cibulkou, nebo za studena s chlebem, případně jako jednu z delikates na studené míse.