1 kg libového bůčku,
sůl
pepř
kmín
sádlo nebo olej na opečení
Kořenící směs na vepřovou pečeni
Náplň:
40 dkg mletého masa
10 dkg strouhaného uzeného sýra
10 dkg hub (mohou být i sušené)
1/2 červené syrové papriky (nakrájet na kostičky)
1 cibule (nakrájet na kostičky)
Kořenící směs na mletá masa (dle chuti)
2 vejce
sůl
Vypracujeme z uvedených ingrediencí náplň. Může se nám zdát poněkud řidší, ale nevadí to. Pokud nebudeme mít děravou roládu tak nám náplň nevyteče.
Bůček rozkrojíme na plát, lehce okořeníme směsí na vepřovou pečeni, potřeme náplní, svineme a ovážeme provázkem. Jestliže se nám "povedlo" udělat do plátu díry, doporučuji poklást plátky anglické slaniny nebo šunky, aby náplň nevytekla na pekáč.
Do pekáče dáme tuk (sádlo, olej) a roládu na něm ze všech stran opečeme, poté lehce posypeme povrch kmínem, podlijeme vodou a pečeme, za občasného podlévání a polévání masa, doměkka. Obecně platí, že dvoukilovou roládu pečeme mírně 2 hodiny.
Podávat můžeme s bramborovou kaší. štouchanými brambory se smaženou cibulkou, nebo za studena s chlebem, případně jako jednu z delikates na studené míse.