8 zhruba 20cm douhých cuket a nebo 2 velké cukety
250g mletého masa (vepřového nebo směs s hovězím masem)
1-3 stroužky česneku
250g rajčatového protlaku nebo kečup
100g strouhanky
200g strouhaného sýra
1 lžička tymiánu
1 lžička soli
Do hrnce nalijeme rajčatový protlak, zředíme podle potřeby vodou (cca. 50ml) a přidáme mleté maso. Utřeme stroužky česneku se solí a přidáme do hrnce. Směs promícháme a necháme ji krátce 10 minut podusit pod pokličkou. Hrnec odstavíme a necháme zchladnout, než si připravíme cukety.
Cukety pečlivě omyjeme a rozkrojíme podélně na půlku (pokud máme jen větší cukety, tak je překrojíme na polovinu). V žádném případě cukety neloupáme! Vnitřek cuket (semínka) vydlabeme, abychom si vytvořili dost prostoru pro masovou nádivku.
Do masové směsi v hrnci přidáme strouhanku, tymián a 100g strouhaného sýra. Důkladně směs promícháme a naplníme s ní připravené cukety. Cukety vložíme na plech (výborně se osvědčil dát na plech papír na pečení nebo použít misky na grilování) a zasypeme zbytkem sýra. Cukety vložíme do předehřáte trouby na 160°C a necháme 20-30 minut zapéct. Hotové cukety poznáme podle toho, že změknou a sýr nabere zlatavou barvu.
Zapečené cukety podáváme s bílým pečivem a sklenicí červeného vína. Vhodná příloha jsou i listy ledového salátu nebo černé olivy.
Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.