Recept: Segedínský guláš

1 kg hodně libového vepřového bůčku nebo plecka

2 středně velké cibule

1 lžíce sádla

2 sklenice sterilovaného kysaného zeli (může být i v sáčku)

špetka kmínu

4 bobkové listy

10 kuliček černého pepře (nemlet)

1 smetana (může být i zakysaná)

mletá červená paprika

sůl

mouka na zahuštění (může být i kupovaná světlá jíška)

Na oleji osmahneme cibulku do růžova. Přidáme špetku kmínu vložíme na kostičky nakrájené maso, posolíme a posypeme červenou mletou paprikou. Chvíli osmažíme, až si pustí maso štávu, pak přikryjeme a chvíli dusíme. Až je maso poloměkké přidáme kysané zelí, které můžeme před tím propláchnout (pokud nemáme rádi moc kyselé) a překrájet na drobnější kousky. Vložíme bobkový list a kuličky černého pepře, zamícháme, je-li třeba podlejeme horkou vodou nebo vývarem a pod pokličkou mírně dusíme. Guláš musí mírně pobublávat a je třeba ho občas zamíchat, aby se nepřichytil ke dnu. Jakmile je maso hotové, vyjmeme opatrně bobkové listy a snažíme se též o vyjmutí pepřových kuliček. Poté guláš zaprášíme, necháme ještě chvíli povařit a na závěr zjemníme smetanou.