Recept: Rajčatové čatní se švestkami

1 kg nezralých rajčat

100 g cibule

250 g švestek

100 g jablek

1 lžička soli

150 g cukru

1/5 dl octa

1/2 lžičky mleté skořice

1/2 lžičky mletého zázvoru

1/2 lžičky pepře

1/2 lžičky mletého hřebíčku

Švestky vypeckujeme, cibuli, rajčata a jablka bez jádřinců oloupáme a vše nakrájíme na malé kousky. Za občasného míchání dusíme 30 minut. Pak přidáme cukr, ocet, koření, osolíme a vaříme dál, až směs zhoustne. Ještě horkou ji dáme do malých zavařovacích skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro větší trvanlivost můžeme sterilovat 20 minut při 85 stupních C.