600 g vepřové panenky
20 kusů sušených švestek
pepř, sůl, olivový olej
Omáčka:
4 dcl červeného vína
4 dcl hovězího vývaru
40 g švestková povidla
40 g medu
120 g rajčatového protlaku
kořenová zelenina
cibule
jíška
sůl, pepř, divoké nebo staročeské koření, olej
Panenku naplníme sušenými švestkami, osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Necháme uležet v chladnu nejméně tři hodiny. Uleželou panenku pomalu opečeme na pánvi ze všech stran. Poté ji vyjmeme, nakrájíme na plátky, poskládáme na talíř a zalijeme medovou omáčkou.
Medová omáčka:
Na oleji na hluboké pánvi osmažíme kořenovou zeleninu, cibuli a přidáme divoké koření. Až zelenina změkne přidáme rajský protlak. Povaříme, přidáme hovězí vývar a zahustíme jíškou. Poté přecedíme, zeleninu lehce propasírujeme. Do takto vzniklé omáčky přidáme víno, povidla a med. Dochutíme a krátce povaříme.
Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.