Recept: Vepřová panenka se švestkami a medovou omáčkou

600 g vepřové panenky

20 kusů sušených švestek

pepř, sůl, olivový olej

Omáčka:

4 dcl červeného vína

4 dcl hovězího vývaru

40 g švestková povidla

40 g medu

120 g rajčatového protlaku

kořenová zelenina

cibule

jíška

sůl, pepř, divoké nebo staročeské koření, olej

Panenku naplníme sušenými švestkami, osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Necháme uležet v chladnu nejméně tři hodiny. Uleželou panenku pomalu opečeme na pánvi ze všech stran. Poté ji vyjmeme, nakrájíme na plátky, poskládáme na talíř a zalijeme medovou omáčkou.

Medová omáčka:

Na oleji na hluboké pánvi osmažíme kořenovou zeleninu, cibuli a přidáme divoké koření. Až zelenina změkne přidáme rajský protlak. Povaříme, přidáme hovězí vývar a zahustíme jíškou. Poté přecedíme, zeleninu lehce propasírujeme. Do takto vzniklé omáčky přidáme víno, povidla a med. Dochutíme a krátce povaříme.

Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.