Recept: Rýžový nákyp

300 g předvařené rýže

1/2 l mléka

švestkový nebo meruňkový kompot

3 vejce

2 velké lžíce másla

5 lžic cukru

vanilkový cukr

citron

Vypranou rýži přelijeme mlékem, přidáme kousek másla. Asi 10 minut rýži na mírném ohni pod pokličkou dusíme, až rýže změkne, a necháme vychladnout. Bílky oddělíme od žloutků. V misce utřeme vařečkou žloutky s máslem, nastrouhanou citronovou kůrou, ale ta nemusí být, a vanilkovým cukrem. Ke žloutkům přidáme vychladlou rýži. Ve šlehači ušleháme bílky s cukrem a přidáme rýži. Směs dáme do máslem vymaštěné nádoby, prokládáme vypeckovanými švestkami nebo meruňkami. Zapečeme asi 20-30 minut v dobře vyhřáté troubě.