Recept: Opičí chléb - bábovka

 

 

Ingredience:

500 g hladké mouky

½ droždí

300 ml mléka

1 lžička soli

1 vejce

3 lžíce cukru

30 g másla

 

Na obalování:

150 g másla

cukr a skořice

 

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek z mléka, cukru, kvasnic a trochy mouky, který necháme vykynout asi 15 minut. Smícháme kvásek s ostatními surovinami, vypracujeme hladké těsto a necháme kynout 45 až 60 minut.

 

Mezitím si vymažeme formu na bábovku. Připravíme si dvě misky, do jedné dáme rozpuštěné máslo a do druhé smíchanou skořici s cukrem. Z těsta po vykynutí formujeme kuličky, které obalujeme postupně v másle a skořicovém cukru a skládáme do formy. Nepravidelně na sebe. Není třeba tlačit, prostě volně pokládat. Počítejte s tím, že se během pečení kynutím zvětší.

 

Když jsou všechny kuličky ve formě, necháme ještě 15 minut kynout a poté vložíme do vyhřáté trouby. Při teplotě 170 st. C pečeme 40-45 minut.

 

Poté vyklopíme a necháme vychladnout. Nekrájíme. Opičí chléb se trhá a jde to lehce.