100 g krystalového cukru
100 g drcených mandlí (drcené nemusí být, mouhou být i celé, rozdrtíte je až na konci při tlučení krokantu)
10 g másla
případně trocha vody (dle potřeby)
Na pánvi rozpustíme cukr společně s mandlemi a máslem. Za stálého míchání rozpouštíme až karamelizující cukr dostane tmavě hnědou barvu. Je potřeba hlídat, karamel se lehce spálí a pak chutná nepříjemně hořce. Pokud máme pocit, že je směs příliš hustá můžeme přilét kapku vody. Ta se hned vypaří.
Jakmile máme zkaramelizováno na požadovanou barvu, vylijeme obsah pánve na pečící papír a necháme ztuhnout. Vystydlý a tvrdý krokant pak nalámeme na menší kousky a poté je ještě rozdrtíme válečkem na nudle na drobky.
Tímto krokantem pak zdobíme cukroví, zákusky, dorty, nebo jej přidáváme do krémů. Já do krokantu například namáčím konce ořechových trubiček s karamelovým krémem, ale s úspěchem ho používám i na medovník, případně do krému na Pišingrův dort.