Recept: Mrkvový dort s mascarpone krémem

5 vajec

200 g másla (nebo rostlinného tuku)

300 g krupicového cukru

500 g najemno nastrouhané mrkve

špetka skořice

špetka muškátového oříšku

50 g mletých vlašských ořechů

hrst hrozinek nebo brusinek

300 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

100 g plátlů mandlí na ozdobu


Krém

400 g mascarpone

100 g krupicového cukru

2 šlehačky

1 ztužovač šlehačky

Vejce s máslem a cukrem utřeme do pěny. Poté vmícháme mrkev, koření, ořechy a hrozinky, Nakonec vmícháme mouku s kypřícím práškem. Dáme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 45 - 60 minut. Zkoušíme špejlí, jestli je už dort hotov.

Upečený a vychladlý dort naplníme a potřeme krémem. Posypeme a boky obalíme plátky mandlí. Můžeme nakonec dozdobit marcipánovou ozdobou - třeba marcipánovými mrkvičkami.

Krém

Mascarpone utřeme z cukrem, přidáme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a necháme přes noc vychladit.

(Do mascarpone můžeme přidat vnitřek vanilkového lusku - získáme burbon mascarpone krém.)