150 g másla
150 g mletého cukru
400 g vysokoprocentní černé čokolády
140 ml smetany
1 lžíce rumu (griotka, whisky)
kakaový prášek na obalení
V horké smetaně rozpustíme cukr a máslo, a uvedeme k varu. Odstavíme z plotny a nalijeme směs na nalámanou čokoládu a za stálého míchání rozpustíme a umícháme do hladka. Přidáme alkohol (mně se osvědčuje griotka, ale asi to platí jen prot ty, co mají rádi višně v čokoládě). Je možné též naložit předem višně do rumu či griotky a pak je nadrobno nasekat do hmoty.
Takto připravenou masu necháme vychladnout a ztuhnout v chladničce. Ideálně přes noc. Druhý den pomocí lžičky vyrábíme kuličky, které ihned obalujeme v kakaovém prášku a ukládáme do košíčků. Nemusíme vytvářet jen kuličky, pomocí dvou lžiček vyrobíme jakési nočky, které více připomínají tvar lanýžů. Dál je obalíme v čokoládě stejně jako kuličky a uložíme do košíčků.
Na trhu se objevila i nugátová čokoláda na vaření. Vyzkoušela jsem ji a osvědčila se mi. Lanýže sice nejsou tak specificky hořké jako z černé čokolády, jsou jemnější ale též velmi chutné. Zvláště budete-li truffle připravovat pro děti, doporučuji spíše nugát a místo alkoholu samozřejmě tresť.