Recept: Vánoční punč

1/2 l vody

1/2 kg cukru

1/2 l červeného vína

1/4 l rumu

6 hřebíčků

2 celé skořice

2 celé badyány

1 vanilkový lusk

1 citron

Do hrnce dáme vařit vodu a do ní přidáme veškeré koření, štávu z citronu a citronovou kůru (dělám to tak, že vymačkám nejdřív citron a pak jej pokrájím na menší kousky a přidám do hrnce) a cukr. Za častého míchání rozvaříme cukr a směs přivedeme k varu. Jakmile tekutina zavře, přidáme víno a rum a opět zahřejme co nejvíce, ale neměla by nám už začít vřít. Poté punč odstavíme z plotny.

Necháme lehce vychladnout, ale můžeme i za tepla punč scedit a pomocí nálevky přelét do připravených uzavíratelných lahví. Tyto necháme vystydnout a poté je uložíme do chladna, nejlépe do lednice.

Punč připravujeme tak, že dáme asi 1/4 směsi do silnostěnné sklenice a zalijeme horkou vodou. Zdobíme plátkem citronu. Můžete mít v lednici též zvlášť namočené rozinky v rumu a do každé sklenice hostům lžičku těchto rumových rozinek do sklenice přidat.

Hezké Vánoce!