1/2 l mléka
90 dkg hladké mouky (00)
25 dkg cukr krupice
20 dkg másla
8 loutků
instantní kvasnice
špetka soli
Náplň:
1 kg tvaroh
4 loutky
30 dkg cukr krupice
1 vanilkový cukr
rum a citrónová kůra
Posypka:
15 dkg másla
10 dkg mletého cukru
30 dkg polohrubé mouky
vanilkový cukr
Suroviny včetně teplého mléka a rozpuštěného másla dáme do zadělávací mísy. Vypracujeme ve vláčné těsto tak, aby se nám nelepilo na vařečku a nádobu. Poté těsto přikryjeme a necháme kynout na teplém místě.
Jakmile těsto vykyne, lící z něj vykrajujeme kousky, které plníme na pomoučeném vále tvarohovou náplní a zdobíme kousky posypky (tvarujeme z posypky hrudku, kterou dáváme na uzavřený koláček). Hotové koláčky dáváme na vymazané plechy a necháme opět kynout.
Vykynuté koláčky pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů 15 - 20 minut, dokud nemají krásnou hnědočervenou barvu. Hotové koláčky pocukrujeme moučkovým cukrem.
Pozn.: z této dávky při 20 g těsta na jeden - 100 koláčků