Recept: Ratíškovické koláčky

1/2 l mléka

90 dkg hladké mouky (00)

25 dkg cukr krupice

20 dkg másla

8 žloutků

instantní kvasnice

špetka soli

Náplň:

1 kg tvaroh

4 žloutky

30 dkg cukr krupice

1 vanilkový cukr

rum a citrónová kůra

Posypka:

15 dkg másla

10 dkg mletého cukru

30 dkg polohrubé mouky

vanilkový cukr

Suroviny včetně teplého mléka a rozpuštěného másla dáme do zadělávací mísy. Vypracujeme ve vláčné těsto tak, aby se nám nelepilo na vařečku a nádobu. Poté těsto přikryjeme a necháme kynout na teplém místě.

Jakmile těsto vykyne, lžící z něj vykrajujeme kousky, které plníme na pomoučeném vále tvarohovou náplní a zdobíme kousky posypky (tvarujeme z posypky hrudku, kterou dáváme na uzavřený koláček). Hotové koláčky dáváme na vymazané plechy a necháme opět kynout.

Vykynuté koláčky pečeme v rozehřáté troubě na  180 stupňů 15 - 20 minut, dokud nemají krásnou hnědočervenou barvu. Hotové koláčky pocukrujeme moučkovým cukrem.

Pozn.: z této dávky při 20 g těsta na jeden - 100 koláčků