Pokud pečete na Vánoce je nejvyšší čas se tím začít prakticky zabývat. Přinejmenším logistickou částí - tedy rozumným a efektivním zajištěním surovin.
Je právě čas vybrat si ze stovek a tisíců receptů, co letos vyzkoušíme, zaznamenat si to a spočítat si, co nás to bude stát - alespoň přibližně. Každoročně nakupujeme na cukroví spoustu surovin a každoročně zjišťujeme, že něco nemáme, něco nám chybí, nebo naopak něčeho nám spousta zůstala.
Na to není nic jednoduššího než si sestavit praktickou pomůcku:
1. Začněte tím, že si vyhledáte recepty, které budete chtít péct nebo připravovat (ano je spousta nepečeného cukroví). Nemusíte to udělat v jeden den samozřejmě. Díky tomu, že je spousta času, máte možnost si už teď spoustu receptů vyhledat, zvážit, poznamenat a třeba později vyškrtnout, když najdete lepší.
2. Vybrané recepty si zaznamenávejte do tabulky nejlépe v excelu, ale můžete si ji klidně i narýsovat, pokud tento program nemáte, nebo s ním pracovat neumíte.
3. Do levého sloupce vepisujte názvy receptů, do následných sloupců pak suroviny.
Příklad:
Mouka hladká | Cukr mletý | Cukr vanilka | Tuk | Vejce | Ořechy | Rozinky | Mandle | Čokoláda | Med | Kakao | Citron | Džem | ||
Vanilkové rohlíčky | 300 g | 100 | 1 ks | 200 g | 3 ks | 150 g | ||||||||
Linecká kolečka | 500 g | 100 g | 250 g | 1 ks | 1 | 100g | ||||||||
Mandlové lístky | 500 g | 100 g | 250 g | 1 ks | 50 g | 100 g | 20 g | 1 | ||||||
Čokoládové hvězdičky | 300 g | 200 g | 400 g | 1 ks | 200 g | 50 g | ||||||||
Čokoládové makronky |
200 g |
4 ks |
150 g |
100 g |
||||||||||
Celkem | 1600 g |
700 g |
1 ks |
1100g |
9 ks |
150 g |
50g |
250 g |
300 g |
20 g |
50g | 2 ks |
100 g |
4. Pak sloupce sečtete a jednoduše tak zjistíte, kolik čeho budete na vybrané cukroví potřebovat. K výsledku připočítejte mouku na vál, cukr na obalování a tuk na vymazávání plechu, pokud tedy nepoužíváte pečící papír.
5. Takhle si můžete připravovat a zapisovat a případně zase smazávat recepty až do konce listopadu. Protože koncem listopadu je právě čas začít péct vánoční perníčky a zázvorníčky. Tedy pečete-li je samozřejmě.
6. Po Mikuláši začněte péct suché linecké cukroví, aby se vám řádně uleželo. Jen je musíte někam dobře ukrýt, aby se "neuleželo" předčasně v žaludku domácích mlsounů. To se mimochodem stalo kamarádce minulý rok, že den před Štědrým dnem zjistila, že krabici s Vánočním cukrovím má prakticky prázdnou. Takže na poslední chvíli objížděla cukrárny a škemrala o zbytky :).
7. Šlehané cukroví a dorty, řezy pečte nejdéle čtyři dny před Štědrým dnem. Děláte-li šlehačkový dort, pak si korpus můžete upéct dříve, ale šlehačkou plňte nejdříve den předem, ale ještě lépe na Štědrý den ráno (aby do večera pěkně ztuhnul).
8. Krémy dělejte pro jistotu den před Štědrým dnem, protože cukroví zpravidla nesníte přes Vánoční svátky, ale vydrží až do Silvestra, tak aby se vám nezkazilo zbytečně brzy.
9. Budete-li dělat plněné ovocné pudinkové košíčky, naplňte je až na Štědrý den dopoledne, aby byly čerstvé a chutné.
Správná hospodyňka má napéct na Vánoce dvanáct druhů cukroví - za každý měsíc v roce jeden.
Jaké teploty pečení se hodí pro různé druhy pečiva
100 °C (sušení)
nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou
130 − 150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení)
sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky, makaronky
160 − 170 °C (pečení při nižší střední teplotě)
šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě
170 − 190 °C (pečení při střední teplotě)
pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě
190 − 210 °C (pečení při vyšší střední teplotě)
drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky
210 − 225 °C (pečení při vyšší teplotě)
piškotové rolády, pečivo z lístkového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku
225 − 250 °C (pečení při vyšší teplotě)
lístkové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny
250 − 300 °C (vysoká teplota)
rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod.
Vydáno 15. 11. 2009
V této anketě jste již hlasovali.
Buď jste v této anketě již hlasovali, nebo hlasoval někdo se stejnou IP adresou. Pokud chcete hlasovat, zaregistrujte se prosím.
Bára 30.04.20, 16:27
1.
Já letos určitě budu péct. Minulý rok jsem to zkoušela poprvé a docela se zadařilo. Letos se do pečení tedy pustím naplno. Jen si teda asi budu muset pořídit nějaký větší vál na těsto. Ten, co mám vůbec nestačí. Třeba ty, co mají tady https://www.emako.cz/silikonove-podlozky-a-valy/ vypadají dobře.
Katka 25.11.22, 17:52
2.
Já peču každý rok a letos to určitě nehodlám dělat jinak. Pečení mě baví a zvlášť pak pečení cukroví. Už teď se na to pomalu chystám. Ještě teda ale budu muset asi zainvestovat do nového hnětače těsta. Jeden se mi zalíbil na https://www.atfornax.cz/k:477/hnetace-testa/ Ten můj už pořádně ani nefunguje a je spíš na vyhození.
Iva 28.11.23, 21:32
3.
Tento rok budu začínat s pečením tak, abych měla vše hotové týden před Vánocemi. Stejně tak jsem si to naplánovala i s dárky. Třeba včera jsem našla perfektní dárek pro dceru, který jsem rovnou taky objednala. Objednala jsem https://www.armodd.cz/armodd-candywatch-crystal-3-rose-gold/ Super, když dcera hodně sportuje, tak to taky hodně využije.