1. Fazolový salát s kukuřicí
1/2 cibule
200 g jemného salámu
2 ks rajče
200 g červené fazole z konzervy
2 stroužky česneku (můžeme ubrat či přidat dle síly česneku)
200 g sladké kukuřice z konzervy
majonéza dle chuti (lze nahradit zakysanou smetanou)
sůl a pepř
Všechny krájecí ingredience nakrájíme a spolu smícháme (pokud nemáme fazole z konzervy, můžeme klidně použít i fazole vařené samozřejmě). Nakonec vmícháme lisovaný česnek a dochutíme mírně majonézou.
2. Fazolový salát s vajíčkem a houbami
200 g červené fazole
3 ks natvrdo uvařená vejce
120 g nakládaných sterilizovaných hub
2 jarní cibulky
2 lžíce majonézy
3 listy hlávkového saláty
sůl a pepř
Vajíčka a cibulky nakrájíme na kostičky, přidáme fazole a nasekané houby. Vmíchme jemně majonézu a dochutíme pepřem a solí. Podáváme na hlávkovém salátu.
3. Fazolový salát s tuňákem
300 g bílé fazole (i z konzervy)
200 g tuňáka z konzervy
menší červenou cibuli
2 ks jarní cibulky
120 ml olivového oleje
šťáva z citronu
petrželová nať
sůl a pepř
Tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťáve scedíme a smícháme s fazolemi, nakrájenými cibulemi a petrželovou natí. Smíchíme s olejem a zakápneme citronem. Osolíme a opepříme a necháme odstát v ledničce.
4. Fazolový salát s kukuřicí a krutóny
200 g tmavé fazole
300 g pekingské zelí
100 g kukuřice
200 g pečených nebo vařených kuřecích prs
3 lžíce majonézy
sůl, pepř
krutony - chlebové nebo houskové
Pekingské zelí nakrájíme nadrobno, přidáme fazole, kukuřici a nakrájená kuřecí prsa. Vmícháme majonézu, sůl a pepř. Na závěr přidáme krutony - těsně před podáváním, aby nerozmněkly. Můžeme je vmíchat do salátu, ale doporučuji raději posypat po povrchu.
5. Fazolový salát s červenou řepou a nakládanými okurky
200 g tmavé fazole
1 menší červená řepa
3 větší nakládané okurky
1 cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
petrželová nať
pepř a sůl
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a dáme smažit na olivový olej dozlatova. Přidáme nastrouhanou červenou řepu a smažíme do změknutí řepy. Poté necháme vychladnout. Do vychladlé řepy s cibulí přidáme nadrobno nakrájené okurky, fazole, prolisovaný česnek a nasekanou petrželovou nať. Dosolíme a dopepříme a necháme odstát v ledničce, aby se propojily chutě.
6. Fazolový salát se šunkou a vajíčkem
200 g bílé fazole
200 g šunky nebo šunkového salámu
3 ks vařená vejce natvrdo
1 větší kyselou okurku
2 lžíce kyselé smetany
sůl a pepř
petrželovou nať
Vejce a kyselou okurku nakrájíme na kostičky, šunku na tenké pásky, přidáme fazole promícháme se zakysanou smetanou. Osolíme a opepříme. Na závěr posypeme nasekanou petrželovou natí.
7. Fazolový salát s hovězím masem a vlašskými ořechy
200 g červené fazole
250 g vařeného hovězího masa
červená cibule
červená paprika
50 g vlašských ořechů
100 ml vývaru (nebo horké vody)
2 stroužky česneku
2 lžíce octu
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
koriandr
pálivá paprika mletá
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a necháme ji marinovat v marinádě, kterou si připravíme z vývaru, octa, soli a koření. Papriku nakrájíme na tenké proužky, přidáme nasekané ořechy, koriandr, fazole, naloženou cibulku, prolisovaný česnek a olivový olej. Dobře promícháme ana závěr přidáme na kostičky nakrájené hovězí vařené maso. Dochutéme solí, pepřem případně pálivou paprikou.
8. Fazolový salát s krabími tyčinkami
200 g krabích tyčinek
3 ks vařená vejce
200 g tmavé fazole
2 lžíce kyselé smetany
sůl a pepř
kopr
Vejce a krabí tyčinky nakrájíme na stejné kousky, přidáme fazole a nasekaný kopr. Vmíchíme smetanu, dosolíme a dopepříme.
9. Fazolový salát s mrkví
200 g tmavé fazole
2 sterilizované okurky
1 ks řapíkatý celer
1 ks červená paprika
1 ks menší cibule
2 rajčata
300 pekingského zelí
200 g nahrubo nastrouhané mrkve
2 lžíce slunečnicového oleje
sůl a pepř
Všechnu zeleninu kromě cibule nakrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Vmícháme nastrouhanou mrkev a fazole. Zakápneme olejem, dochutíme solí a pepřem.
10. Fazolový salát s kuřecími prsy
300 g kuřecích prsou (vařená, pečená)
2 rajčata
100 g tvrdého sýra
200 g tmavé fazole
3 lžíce majonézy
krutony
pepř a sůl
Kuřecí prsa a rajčata nadrobnoé nakrájíme. Přidáme nastrouhaný tvrdý sýr a fazole. Vmícháme majonézu, dosolíme a dopepříme. Na závěr posypeme krutony, nebo je můžeme i do salátu vmíchat a okamžite podáváme.
Eva 10.08.22, 17:00
1.
No tak takovou dobrotu si budu muset někdy v létě udělat, jen co mně přijdou nové hrnce, které jsem objednala na internetu. Povím vám, že jsem konečně našla obchod, kde mají všechno potřebné a já se tak nemusím stresovat o další vyhledávání.
Olga 08.09.22, 21:15
2.
Také bych potřebovala do domácnosti nové hrnce, jen co je pravda. Ale my teď s manželem nemáme moc peněz, a tak na něj nechci přicházet ještě s myšlenkou toho, že se nám na nových bude dařit lépe vyrábět jídlo, které mají naše děti tak moc rády.
Yveta 08.09.22, 21:16
3.
Evi, a kde prosím kupujete hrnce když už ses o tom tak rozepsala? Máte nějaký osvědčený e-shop, kde se vždy vyplatí objednávat a nebo o co vlastně jde? ocela ráda bych dostala radu do života. A v tom online světě se to dvakrát hodí.
Eva 08.09.22, 21:17
4.
Hele je to hrozně jednoduché. Základem vaření je titanové nádobí. To jen tak na okraj. No a když slovo titanové nádobí napíšeš do Seznamu, tak by ti měl zaručeně vyběhnout obchod https://www.zgastro.cz/3-titanove-nadobi ZGASTRO. To určitě budeš znát minimálně někde z letáků a nebo od kamarádek. Tak tam.