Zemřel Ladislav Smoljak, jeden z otců Járy Cimrmana

- Zemřel Ladislav Smoljak, jeden z otců Járy Cimrmana
Rubrika:  Kulturní

Zemřel Ladislav Smoljak, jeden z otců Járy Cimrmana

06.06.10, 19:35, autor: Madeléne
Po těžkém, ale statečném boji s těžkou chorobou dnes (6. 6.) zemřel režisér, herec, scenárista a spoluautor Divadla Járy Cimrmana Ladislav Smoljak (+78).

Čtenost -   Diskuze: (0
 

"Je to jen chvilka, co Láďa zemřel, ještě jsem si stále ani neuvědomil, koho jsem vlastně ztratil. Teď to ještě ani neumím slovy vylíčit," přiznal  režisér a herec Zdeněk Svěrák, Smoljakův mnohaletý kolega z Divadla Járy Cimrmana.



"Hrál až nadoraz. I když už nad ním nemoc vítězila," dodal Svěrák o svém divadelním i filmovém "dvojčeti".
Měl pravdu. Smoljak naposledy vystoupil na divadelních prknech deset dnů před svou smrtí. V divadelní hře České nebe dne 27. května. Už tehdy měl velké potíže s dýcháním, ale vystoupení nikdy nevynechal.

 

 

Dvě výhry, jedna prohra
Smoljak podle svým slov ještě stihl zažít těsně před svou smrtí dvě radosti. Vítězství českého hokejového týmu na mistrovství světa a výsledky voleb.
Divadlo Járy Cimrmana zrušilo dnešní (6. 6.) představení hry České nebe v Žižkovském divadle v Praze. Smoljak se už bohužel ani nezúčastní křtu knihy Kuky se vrací podle nového filmu režiséra Jana Svěráka, který se uskuteční 10. června.

 

Ladislav Smoljak v datech:

Filmografie:
Námět a scénář
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje! (se Zdeňkem Svěrákem a Oldřichem Lipským)
1976 Marečku, podejte mi pero! (se Zdeňkem Svěrákem)
1976 Na samotě u lesa (se Zdeňkem Svěrákem)
1978 Kulový blesk (se Zdeňkem Svěrákem a Zdeňkem Podskalským)
1980 Trhák ( se Zdeňkem Svěrákem)
1983 Jára Cimrman ležící, spící (se Zdeňkem Svěrákem)
1984 Rozpuštěný a vypuštěný (se Zdeňkem Svěrákem)
1987 Nejistá sezóna (se Zdeňkem Svěrákem)



Režie:

1978 Kulový blesk (se Zdeňkem Podskalským)
1981 Vrchní, prchni!
1983 Jára Cimrman ležící, spící
1984 Rozpuštěný a vypuštěný
1987 Nejistá sezóna
Divadelní hry

 

 

Hry Járy Cimrmana (spolu se Z. Svěrákem):
Záskok
Švestka
Posel z Liptákova
Němý Bobeš
Akt
Vyšetřování ztráty třídní knihy
Hospoda Na Mýtince
Vražda v salonním coupé
Cimrman v říši hudby
Dlouhý, široký a krátkozraký
Lijavec
Dobytí severního pólu
Blaník
Afrika
České nebe
Vlastní hry
Hymna aneb Urfidlovačka
Fantom realistického divadla Zdeňka Nejedlého
Malý říjen
Hus: Alia minora Kostnického koncilu


( Zdroj: www.wikipedia.cz)

 
Zdroj: Korzo
 
Profil blogu
Profil sekce "Kulturní"
Profil blogu
Založen:
19.5.2008 12:57:58

Přístupů:
762587

RSS:
Toplist
aaaaaa