Vánoční koření - tajemství chutí a vůní

- Vánoční koření - tajemství chutí a vůní
Rubrika:  Praktická

Vánoční koření - tajemství chutí a vůní

13.12.17, 00:00, autor: Plavovláska
Ať již chceme nebo ne, Vánoce se blíží. Některé hospodyňky už se pečlivě připravují a vědí, že listopad je ten správný čas na začátek vánočního pečení. Že ne? Že je ještě brzy? Ale to se pletete. Například na vánoční perníčky je právě teď ta správná doba.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

Bez koření by ztratilo vánoční cukroví veškeré kouzlo. Neobejde se ani  bez rozinek, oříšků a ořechů, kandovaného ovoce, marcipánové hmoty, aromatického alkoholu či medu. Těsta však kořeníme a ochucujeme vždy s citem. Mějme na paměti, že méně je někdy více.

 

Tak tedy co je vhodné mít na předvánoční pečení připraveno doma:

 

 

Amonium

Uhličitan amonný používáme jako kypřící prostředekdo tenkého pečiva s větším obsahem cukru. Hodí se zejména do perníčků. Amoniak, jehož specifická chuť je z těsta cítit, při pečení uniká.

 

Anýz

Celá nebo semletá semena se používání do vánočního pečiva pro svou nasládlou chuť a specifickou vůni. Anýz patří do směsí perníkového koření.

 

Badyán

Sušené hvězdicové plody stromu příbuzného magnolii voní hořkosladce (téměř jako hašlerka) a do pečiva se přidává mleté.

 

 

 

Hořké mandle

Svou zvláštní hořkou chutí a vůni jsou nepostradatelné v marcipánovém těstě. Protože však hořké mandle obsahují jedovatou látku, používají se jen ve velmi omezeném množství. Někdo je raději nahrazuje strouhaným jádrem meruňkové pecky.

 

 

Hřebíček

Sušená květní poupata myrtovitého stromu se používají celá nebo mletá. Opět do směsí perníčkového koření nebo na speciální vánoční nápoje - punče a grogy.

 

 

 

 

Kardamom

Velmi aromatické lusky zbarvené od zelené až do černé barvy se suší a melou na prášek. Má velmi přijemnou citronovou vůni. Dodává pokrmům a pečivu orientální chuť a vůni.

 

Koriandr

Používá se do pečiva. Jemně mletá sušená semena jsou odlišná od chuti a vůně čerstvých listů. Používá se však velmi malé množství.

 

Korintky

Sušené plody malých bezsemenných hroznů nejsou příliš cukernaté a mají téměř černou barvu. Pocházejí z řeckého Koritnu, odtud ten název.

 

Lískové oříšky

Jádra se prodávaji vcelku, sekaná, mletá nebo jako hoblinky. Pokud máme jádra celá a neloupaná, zbavíme je slupky tak, že je opražíme krátce v troubě a potom je omneme suchou čistou utěrkou.

 

 

 

Marcipán

Připravuje se rovným dílem ze strouhaných mandlí a cukru. Ochucuje se olejem z hořkých mandlí nebo růžovou vodou. Marcipán používáme především na zdobení, ale vyrábějí se z něj samostatné tvary, které pak jsou ozdobou vánočních mís. Zavděčíme se jím především dětem. Nemusíme jej však vyrábět, je možné si jej koupit už průmyslově vyrobený v supermarketu, nebo koupit (či objednat) v cukrárně. Obdobou marcipánu je modelovací hmota, která se vyrábí z cukru, tuku a sušeného mléka. Původně nahrazovala marcipán, protože mandle byly mnohonásobně dražší než sušené mléko. Dnes si nejsem docela jistá, zda si marcipán i "modelovačka" nejsou cenově rovny.

 

Mák

Mák jistě patří k vánočnímu pečení ale zná jej každý. Proto jen malou poznámečku. Když je mák umletý tak brzy žlukne, proto je lepší jej namlet těsně před použitím. I když - je k dostání už mák mletý, ale chemicky konzervovaný.

 

Med

Do perníčků je naprosto nepostradatelným. A nejen tam. Speciální medovníčky, ze kterých se vykrajují velké tvary a například perníková chaloupka ... prostě musí vonět medem, nelze jinak. Takže opět jen praktickou poznámku - máte-li doma med zcukernatělý, není to na závadu. Pokud chcete mít med opět tekutý, zahřejte ho ve vodní lázni.

 

 

 

 

Muškátový květ

Je vlastně jakási slupka, která obepíná muškátový ořišek. Ta se suší a mele a následně používá jako koření. Muškátovým květem šetříme.

 

Muškátový oříšek

Sušené jádro pecky masitého plodu je k sehnání jak celé tak mleté. Ale opět - pro intenzivní chuť i vůni tímto kořením ochucujeme jen velmi střídmě.

 

Nové koření

Přidává se do vánočního pečiva, především do pracen (medvědích tlapiček) jemně mleté. Velmi střídmě. Přeženeme-li, chutná vánoční cukroví jako hovězí polévka.

 

Píniové oříšky

Mají příjemně nasládlou chuť připomínající mandle. Používají se především na zdobení.  Daleko více je užíváno na Blízkém východě, kde se piniím daří a z píniových oříšku se dělají speciální velmi tučná těsta na tradiční arabské cukroví.

 

Pistácie

Opět z pistáciií u nás těsta zpravidla nevyrábíme, ale spíše používáme na ozdobu. Pražená pistácie na vánočním kousku cukroví dokáže skutečně zázraky. Samozřejmě nesmí být solená!

 

 

 

Skořice

Sušená kůra skořicovníku se prodává buďto celá ve svitcích nebo mletá na prášek. Určitě do vánočního cukroví patří. A to jak do perníkových směsí, tak do speciálních skořicových sušenek či hvězdiček. Celá skořice se používá do vánočních punčů a grogů, případně do svařeného červeného vína.

 

 

 

Kokos

Mluvíme teď samozřejmě o strouhaném a sušeném kokosu, tedy dužině kokosového ořechu. Používá se do strojkového kokosového těsta, ale i do náplní, či na ozdobu. Nezastupitelnou roli pak má především v sekci nepečeného cukroví.

 

Sukkada, kandované ovoce

Sukkada je pomerančová či citronová proslazená kůra. Jak sukkada tak kandované ovoce při vánočním pečení používáme do náplní, ale třeba u štol a vánoček přímo do těsta. Kandovaným ovocem samozřejmě i zdobíme.

 

Šafrán

Víme, že když máme něčeho jako šafránu, tak toho máme opravdu velmi málo. Ano a tímto už naši předkové říkali, že šafránem se musí šetřit. Ne snad proto, že by byl tak vzácný, ale že se jím dá hodně pokazit. Opravdu stačí nepatrné množství a pokrmy (těsta) se zbarví do sytě žluta až oranžova a dostanou specifickou chuť. Používejte tedy toto koření, ale šetřte se ním ... prostě jako s šafránem :)

 

Vanilka

Jsou černé sušené lusky orchideje. Podélně je rozřezáváme a vnitřek vyškrabeme nožem. Velmi výrazně voní. Pokud nemáme lusky vanilky nahrazujeme průmyslově vyráběným vanilínovým cukrem. Poslouží také dobře.

 

 

 

Vlašské ořechy

Ano, tyto ořechy patří prakticky k symbolům Vánoc. Používáme je do těst, do náplní, na zdobení i do nepečeného cukroví.

 

Zázvor

Zázvorníčky teď už spíš k vidění moc nejsou, ale dříve naše babičky je pekly zhusta. Sušený mletý kořen zázvoru se přidával do speciálního těsta a zázvorníčky se pekly současně s perníčky. A tady jsem se jednou docela dost napálila a na vlastní kůži zjistila, že méně je někdy více, protože jsem  velice výrazně přehanala množství zázvoru v tomto cukroví a to pak bylo ostré až nepoživatelné. Je možné koupit též zázvor kandovaný, který se hodí do náplní či na zdobení, nebo zázvor čerstvý, který se může více než hodit na výrobu speciálního zázvorového piva či limonády. Tyto nápoje jsou výborné na zažívání a právě na Vánoce by mohly být po ruce ...

 

 

Doporučujeme naši sekci Recepty a tam, vaší ctěné pozornosti, především Vánoční cukroví a Vánoční recepty.

 
Zdroj: Archív 2010
 
Profil blogu
Profil sekce "Praktická"
Profil blogu
Založen:
19.5.2008 12:57:46

Přístupů:
417311

RSS:
Toplist
aaaaaa