

Vědci zjistili, že přírůstek hmotnosti neovlivňuje ani druh tuku, který jíme.
Dr. Nita Forouhiová z institutu Institute of Metabolic Science v Addenbrookově nemocnici v britské Cambridgi, vedoucí výzkumného týmu, tvrdí: "Mnohem důležitější je dodržovat zdravý životní styl - jíst vyváženou stravu a pravidelně se hýbat, než se zaměřit jen na příjem tuků jako jediný faktor, který může škodit našemu zdraví."
Vědci poukazují na to, že množství tuku, po kterém dochází k tloustnutí, dosud nebylo určeno. Sledovali proto deset let zdravotní údaje 90 000 mužů a žen ze šesti evropských zemí.
Příjem tuků činil v průměru 31,5 až 36,5 procenta celkového příjmu kalorií. Respondenti ročně přibrali v průměru jeden kilogram. Analýza všech faktorů, které měly na tuto skutečnost vliv, ale ukázala, že přírůstek váhy je na množství zkonzumovaného tuku nezávislý.
Podle Forouhiové si ale nemůžeme myslet, že můžeme sníst tolik tučných jídel, kolik se nám zachce.
Optimální jsou "zdravé" tuky z ryb, ořechů a rostlinné oleje, které by měly činit 20 až 35 procent celkového množství kalorií.