Recept: Kysané zelí 1

- Recept: Kysané zelí 1
Rubrika:  Recepty

Recept: Kysané zelí 1

22.04.09, 08:49, autor: Kuchařka
Zavařování, nakládání

Čtenost -   Diskuze: (19
 

na 10 kg zelí

200 g soli

kmín

 

 

Zelí jemně nakrouháme, krouhanku plníme do kameninových nádob pro kvašení zelí, prosypáváme kmínem, solí a každou vrstvu pečlivě upěchujeme. Zelí zatížíme a nádobu umístíme v teplotě 15-20 stupňů C. Asi po 14 dnech až 3 týdnech nádobu přeneseme do chladnějšího prostředí, vhodná je teplota maximálně 10 stupňů C. Dbáme, aby zelí bylo stále zakryto tekutinou a odstraňujeme pěnu a bílý povlak. Pro dlouhodobé uchování zelí jsou vhodné teploty kolem 4 stupňů C.

 
  • Antonín Heryán 08.09.09, 21:24

    Rozbalit 1. Recept na kysané zelí

  • Antonín Heryán

    Recept na kysané zelí jsem zapomněl, protože jsem to nedělal několik let. Tento recept mi návod na provedení kysaného zelí přípomněl. Je stéjný jako můj.Zélí je podle tohotom návodů výborné. Díky za přípomenutí!

  • gada 22.10.09, 08:40

    Rozbalit 2. problém s kvašením

  • gada

    Kysané zelí si připravujeme postupně podle chuti celou zimu. Hlávka zelí (nebo dvě menší) se nám vejde do 4l sklenice a do týdne je zelí hotovo.

    Ale měli jsme někdy problém, že zelí dříve než správně zkvasilo, vytvořilo nahoře vrstvu s odpudivým slizem (i když celou dobu bylo pod hladinou).
    Pak nám někdo poradil, přidat trochu cukru. Pokud zelí samo nemá dost cukru, nevykvasí dostatečně. Od té doby na kilo zelí kromě 20g soli přidáváme ještě 5g cukru. Cukr zkvasí a neovlivní výslednou chuť. A s kvašení od té doby nikdy problém není.

  • zdena 20.11.09, 17:28

    Rozbalit 3.

  • zdena

    chtela bych poradit: nalozila jsem kysane zeli podle vaseho receptu a zeli mi prilis zmeklo. proc?

  • lidka 10.03.10, 11:59

    Rozbalit 4.

  • lidka

    Měkké zelí bývá obvykle špatnou odrůdou - zřejmě jste koupila místo zimního letní zelí - to bývá po kvašení měkké.
    Já přidávám do zelí jedno celé zelené jablko a křen (zelí je pak dlouho křupavé a pěkně bílé!

  • aXjrhUIgcnW 27.10.10, 20:25

    Rozbalit 5. HDsuAQAQeVc

  • aXjrhUIgcnW

    awU3u6 <a href="http://ogkejjyokpob.com/">ogkejjyokpob</a>, [url=http://iezezlxlmzxk.com/]iezezlxlmzxk[/url], [link=http://qyxnylqkyypf.com/]qyxnylqkyypf[/link], http://nygrxsenxbga.com/

  • Salám 28.10.10, 10:12

    Rozbalit 6.

  • Salám

    Tento recept se mi zdá zbytečně jednoduchý ochuzením o cubuli. Dávám ji vždy dle vlastního uvážení cca 1kg cibule na 10kg zelí.

  • Jarka 18.11.10, 13:38

    Rozbalit 7. Kysané zelí

  • Jarka

    Každý rok dělám kysané zelí a můj recept je takový. Na 10 kg zelí, 15 dkg soli, přiměřeně kmínu a 1 kg cibule. Vše smíchám a nechám chvilku odležet a pak dávám do kameniny. Zelí je výborné. Po zkvašení dávám do sklenic a sterilizuji.

  • Knedlhansová 19.10.11, 10:08

    Rozbalit 8.

  • Knedlhansová

    píši místo dcery.i já jdu nakládat zelí,mám toho 80kilo protože se mi rodina rozrůstá čím dál víc,ale jednu radu mám od staré babi.ona do krouhanky do sudu vkládala sem tam části košťálů pro lepší chuť tak to dělám také je to zelí pikantnější.a osobně já zelí po vykvašení naplním do sklenic a zavařím,protože náš sklep je teplý a já během roku vždy bez starostí sahnu do slípka pro své zelí.tak konec povídání a jdu na to možná ještě z části udělám zelí s křenem.

  • irena lind 24.10.12, 09:27

    Rozbalit 9. kysane zeli

  • irena lind

    mohl by mi nekdo poradit cim se ma zatizit kysane zeli aby bylo pod vodou? dekuji

  • Marie 28.10.12, 13:05

    Rozbalit 10.

  • Marie

    přikryji bavlněnou vyvařenou plenkou, prkýnkem a zatížím žulovou kostkou

  • Astheart 30.10.12, 00:16

    Rozbalit 11. Vinné listy

  • Astheart

    Moji rodiče nakládali každý rok zelí do velkého dubového sudu. Na dno maminka vždycky dávala vinné listy a mezi zelí i malá kyselá jablka. Prosypávalo se solí s kmínem a nakrájenou cibulí. Zatížilo se prkýnkem a velkým říčním kamanem, který jsme používali, co pamatuji, a zakrylo vyvařeným plátýnkem. Sud jsme odvalili do sklepa a maminka vždycky čas od času sbírala pěnu a dolévala slanou vodu. Zelí bylo vynikající.

  • Lubomíra 01.11.12, 19:57

    Rozbalit 12. Kysané uelí

  • Lubomíra

    S manželem jsme si naložili zelíčko. První 4 dny hezky bublalo a pak přestalo. Je zalité, zatšýili jsme ho kamenem,

  • Lubomíra 01.11.12, 20:01

    Rozbalit 13. kysané zelí

  • Lubomíra

    S manželem jsme si naložili zelí. První 4 dny hezky bublalo /kvasilo/ a pak přestalo. Je zalité vodou, zatížili jsme ho kamenem a tak nevím, kde je chyba. Prosím o radu. Děkuji

  • Věra 08.01.14, 17:21

    Rozbalit 14. zelí je málo zkysané

  • Věra

    Prosím o radu, letos máme naložené zelí málo zkysané,ačkoliv jsme postupovali jako v jiných letech. Poradí mi někdo, jak postupovat, aby zelí
    dodatečnê zkvasilo? Děkuji.

  • Tony 21.10.14, 09:17

    Rozbalit 15. Kysané zelí 1

  • Tony

    cukr nedávat ničí Kyselinu mléčnou která vzniká při kvašení a zeli mění chut je pak kyselejší zeli pro dobré kvašeni nutno dobře natlačit cibuli celou nakrájena podporuje měknutí zelí .

  • Johana 23.10.14, 16:13

    Rozbalit 16. kyselost zelí

  • Johana

    Dělám zelí vždy podle receptu 10kg zelí 20dkg soli, kmín a sůl a loni bylo hodně kyselé. Prosím, poraďte.

  • peter 19.11.14, 12:05

    Rozbalit 17. zeli

  • peter

    Přesně tak cukr ne lepší dåt 2 lžīce na 10kg zelī

  • peter 19.11.14, 12:09

    Rozbalit 18. zelī

  • peter

    Doplňění 2 lžice medu na 10kg zelí

  • Hanka 04.11.17, 14:22

    Rozbalit 19. měkké zelí

  • Hanka

    Bylo zelí podzimní-listopadové?

 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Tento recept zatím nikdo nehodnotil | Průměrné hodnocení: (-)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
1054117

RSS:
Toplist
aaaaaa