Recept: Baiser dort Martinik

- Recept: Baiser dort Martinik
Rubrika:  Recepty

Recept: Baiser dort Martinik

26.07.15, 11:32, autor: redakce
Lehký letní dort. Ve skutečnosti to může být i velmi úspěšný zimní dort. Stačí dát místo letních druhů ovoce zimní. Já jej dávám v létě k narozeninám těm, kteří je v tomto období mají.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

4 bílky

špetka soli

2 lžičky citrónové šťávy

1 balíček vanilkového cukru

250 g pískového cukru

250 g mletých lískových oříšků

 

Krém:

1 mango

150 g šlehačky

40 g cukru

30 g škrobové moučky (používám Maizenu)

1 žloutek

 

Na ozdobu:

150 g šlehačky

Ovoce dle uvážení - například:

Broskve

Mango

Jahody

Maliny

Borůvky

Třešně

Ananas

Kiwi

Banán

 

 

Bílky se solí, citronovou šťávou a vanilkovým cukrem ušleháme do tuhého sněhu. Za stálého šlehání přidávámě po lžících cukr a ještě asi deset minut pomalu šleháme.

 

Mezitím si předehřejme troubu na 100 stupňů. Lískové oříšky vmícháme do sněhu a vzniklým baiserem potřeme kruh na máslem pomaštěném pečícím papíře na plechu. Kruh by měl mít průměr cca 26 cm. Je také možnost položit na máslem pomaštěný pečící papír dortovou formu bez dna. Do ní pak baiser navrstvit a poté formu opatrně z plechu sundat. Tuhý sníh bude kulatý tvar držet (podobně jako když děláme laskonky).

 

Pečeme v troubě cca 2,5 - 3 hodiny na 100 stupních. Vlastně spíš sušíme. Pozor na vyšší teploty, baiser by klesl. Poté co troubu vypneme necháme až do vychladnutí dort v teplé troubě.

 

Krém si připravíme tak, že dobře uzrálé mango oloupeme a rozmixujeme na pyré. Za stálého míchání uvedeme do varu pyré, šlehačku a cukr. V hrníčku si rozmícháme škrobouvou moučku s troškou vody na hladkou kašičku, kterou vmícháme do vařícího se pyré. Necháme projít varem a odstavíme z plotny. Poté vmícháme žloutek a dáme vychladnout.

 

Na vychladlý baiser naneseme mangový krém. Nazdobíme nakrájeným ovocem dle vlastního výběru a fantazie. Ušleháme šlehačku a dozdobíme. Podáváme ihned.

 

 
 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Tento recept zatím nikdo nehodnotil | Průměrné hodnocení: (-)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
1531805

RSS:
Toplist
aaaaaa