Mojito: Osvěžující drink s bohatou historií

- Mojito: Osvěžující drink s bohatou historií
Rubrika:  Praktická

Mojito: Osvěžující drink s bohatou historií

11.08.17, 00:00, autor: Plavovláska
Letní počasí zavítalo i do našich končin a právě s ním je spojena pohoda a trávení volného času s přáteli a pochutnávání si na lehkých pokrmech, sezónním ovoci a v neposlední řadě také na dobrém pití

Čtenost -   Diskuze: (0
 

V posledních letech stoupá obliba osvěžujících koktejlů, jejichž součástí je bílý rum Bacardi. Tyto drinky si nemusíte dopřávat jen v barech a restauracích, jejich přípravu zvládnete i sami a můžete tak pro své přátele připravit příjemné zpestření  letní párty.


Jedním z nejrozšířenějších alkoholových koktejlů je bezesporu Mojito, drink který má bohatou historii a jehož nedílnou součástí je právě bílý rum Bacardi. Ten byl prvním rumem, z něhož se tento neoficiální národní nápoj Kubánců začal připravovat.

 

 

Recept na domácí přípravu originálního Mojita

Do vysoké sklenice vložíme nakrájenou limetu a deset mátových lístků, přidáme třtinový cukr a lehce podrtíme. Sklenici naplníme ledem, přidáme 4 cl Bacardi Superior a dolijeme sodou. Poté promícháme a ozdobíme snítkou máty.



Tip: Mátové aroma probuďte tak, že s lístky v rukách před vhozením do sklenice lehce tlesknete.



Co potřebujeme pro přípravu jednoho originálního Mojita

    * 4 cl Bacardi Superior Rumu
    * 1/2 - 1 limetu
    * 2 lžičky třtinového cukru
    * 1 – 2 stonky máty
    * Sodu nebo perlivou vodu (např. Bonaqua)
    * Led

 


Něco málo z historie Mojita

Počátky historie neoficiálního národního nápoje Kuby a jednoho z nejrozšířenějších koktejlů po celém světě sahají až do konce druhé poloviny 16. století. Právě tehdy slavný korzár Francis Drake (podobizna viz obrázek vpravo), který byl v neoficiálních službách královny Alžběty I., jež v té době podporovala i jiné korzáry napadající španělské lodě, připravoval členům své posádky nápoj, který se dnešnímu Mojitu podobá.

Rum, resp. jeho primitivní předchůdce, byl u námořníků a pirátů oblíben již dlouhou dobu před tím, ale právě Drake, který na lodích přepravoval mátu, ji spolu s limetkou přidával k tomuto alkoholu. Zajímá vás, co ho k tomu vedlo? Věřte nebo ne, ale nešlo mu o to, aby připravil kvalitní mix drink. Šlo čistě o preventivní důvody. Věřil, že složení limetky a máty ochrání jeho muže před horečkou a jinými nemocemi. Tento tzv. „Draque“ byl původně vytvořen korzárem Richardem Drakem, který byl podřízeným právě Francise Drakea. Draque byl vyroben ze surové cukrové lihoviny (surový předchůdce rumu), cukru, limetky a rozmačkané divoké máty. Drink byl servírován s dřevěnou lžící s rukojetí s kohoutím ocasem.

Základna Drakových korzárů byla na Kubě, proto byl drink zpočátku nejoblíbenější právě tam, postupně se však díky námořnickým výpravám rozšířil i do dalších latinskoamerických zemí.
Konec 19. století – vzniká Bacardi Rum Mojito

Na konci 19. století byla místní, ne příliš kvalitní, třtinová lihovina nahrazena Bacardi Superior Rumem. Nápoj byl navíc zředěn sodou a oficiálně pokřtěn jako Bacardi Rum Mojito. O pár desítek let později se pro svou popularitu, které se těšil mezi bohatými i chudými, stal tento drink neoficiálním národním nápojem Kubánců. Tato skutečnost platí dodnes, kdy si pravděpodobně většina místních obyvatel život bez Mojita dokáže jen těžko představit.


 
 
První zaznamenaná receptura koktejlu Mojito – Bacardi Mojito. "Cuban Cookery“ od Blanche De Baralt, 1931.

 

 

Další koktejly z Bacardi

 


Bacardi Cuba Libre – osvoboďte Kubu!

Oblíbený mix drink Cuba Libre vznikl na přelomu 19. a 20. století. V době kdy američtí vojáci na Kubu přivezli oblíbený americký nealko nápoj, smíchali jej s místním Bacardi a přidali limetu. Drink nazvali právě Cuba Libre, neboli osvoboďte Kubu.

      Ingredience na přípravu jednoho koktejlu

          o 4 cl Bacardi Superior Rum
          o 1 cl čerstvé limetové šťávy
          o 15 cl Coca-Cola
          o Limetka na ozdobu
          o Led

 

      Postup

      Vysokou sklenici typu long naplníme ledem, přidáme Bacardi Superior, zastříkneme šťávou z vymačkané limetky a dolijeme Coca-Colou. Na závěr lehce promícháme a ozdobíme limetkou.

 

 

 

Dokonale osvěžující Daiquirí

Název tohoto drinku je odvozen od kubánského města Daiquirí, kde Američané na přelomu 19. a 20. století těžili železnou rudu. Inženýr J. S. Cox dlouho přemýšlel, jakým způsobem by bylo nejlepší se ve vysokých teplotách zchladit. Jednoho dne utrhl ze stromu limetu, vymačkal její šťávu do sklenice, pro zjemnění kyselosti přidal čajovou lžičku cukru, přilil trochu Bacardi, kapku chlazené vody a hrst rozdrceného ledu. Lahodný drink byl na světě.

 


 Ingredience na přípravu jednoho koktejlu

          o 4 cl Bacardi Superior Rum
          o 2 cl čerstvé šťávy z limetek
          o 2 lžičky bílého třtinového cukru
          o Drcený led

 

      Postup

      Šejkr naplníme ledem, přidáme všechny ingredience. Následně důrazně protřepeme a celý obsah šejkru nalijeme do vychlazené koktejlové sklenice.

 

 

 

Piña Colada – perla Karibiku

Příběh Piña Colady začal v roce 1954. Lahodný koktejl vymyslel Ramon Monchito Marrero, barman v hotelu Caribe Hilton v San Juanu. Marrero tvrdil, že jeho cílem bylo zachytit všechny chuti Puertorica v jedné sklenici. Měsíce zkoušel různé recepty, než dospěl k tomu, který nazval Piña Colada (tekutý ananas). V roce 1978 vyhlásilo Puertorico Piña Coladu za národní nápoj.



      Ingredience na přípravu jednoho koktejlu

          o 4 cl Bacardi Superior
          o 2 cl kokosový sirup
          o 15 cl ananasový džus
          o 2 cl smetana
          o Led

 

      Postup

      Šejkr naplníme ledem a přidáme všechny ingredience. Důkladně protřepeme, popř. rozmixujeme v mixéru. Poté obsah šejkru nalijeme přes sítko do sklenice s drceným ledem. Na závěr koktejl ozdobíme ananasem.

 

 

 
Bacardi Superior Rum


Historie Bacardi Superior Rumu


Bacardi Superior Rum vznikl již v roce 1862 a byl prvním bílým rumem, jenž byl součástí Mojita dnešní podoby. Jedná se o velice lehký rum, který je vhodný nejen pro přípravu Mojita, ale celé řady dalších míchaných nápojů, např. Cuba Libre, Daiquirí a Piña Colada. Než se rum naplní do lahví, zraje jeden až dva roky ve speciálních dubových sudech, poté se mísí a prochází dvojitou filtrací přes dřevěné uhlí, aby dosáhl absolutní čistoty a charakteristické jemnosti.
Síla a tradice rodiny Bacardi

Prvním majitelem a zároveň zakladatelem Bacardi byl Don Facundo Bacardi, který v roce 1862 zakoupil první destilárnu ve městě Santiago de Cuba. Rodina řadu let svou firmu rozvíjela a věnovala velké úsilí, aby prosperovala a vyráběla ten nejkvalitnější destilát. V roce 1960 byl však veškerý majetek společnosti na Kubě zkonfiskován, a to bez jakékoli finanční kompenzace. To ovšem nebyla jediná nepříjemnost, se kterou se Bacardiové museli v historii vypořádat. Během osmi generací zažili příslušníci této rodiny mimo jiné tři státní převraty, tři velká zemětřesení, téměř padesát let vyhnanství, šest let pod vojenskou okupací na Kubě, čtrnáct let občanské války, čtyři zničující požáry vlastních destiláren a mnoho dalších událostí. Díky síle a odhodlání všechny nástrahy přežili a dnes je Bacardi v rumovém segmentu celosvětovou jedničkou a nedílnou součástí kvalitních koktejlů.

 
Zdroj: TZ Archív 2009
 
Profil blogu
Profil sekce "Praktická"
Profil blogu
Založen:
19.5.2008 12:57:46

Přístupů:
324063

RSS:
Toplist
aaaaaa