Jak moc se vyznáte v mléce, másle a sýrech?

- Jak moc se vyznáte v mléce, másle a sýrech?
Rubrika:  Praktická

Jak moc se vyznáte v mléce, másle a sýrech?

12.07.18, 00:00, autor: Černovláska
Každý z nás už jistě xkrát nakupoval v samoobsluze mléko, nějaký ten sýr nebo máslo. Víme kam sáhnout, vybíráme podle ceny, barevnosti obalu či naší zkušenosti. Náš výběr je někdy poněkud stereotypní a popravdě občas ani nevíme, co kupujeme.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

Číst složení na obalu a vyznat se v některých pojmech je docela oříšek. Kdo z nás může říct s jistotou, že kupuje opravdu kvalitní výrobky, bez zbytečných náhražek a přitom za dobrou cenu? Ve spolupráci s Ing. Jiřinou Ostrowskou z mlékárenské společnosti Madeta jsme pro vás připravili malý „mléčný“ testík, který odhalí, jak na tom jste se svými gastronomickým znalostmi!

 

 

 

 

1. Jak dlouhou trvanlivost má při skladování v ledničce mléko s označením „čerstvé“?

a) 1 - 2 dny

b) 3 - 5 dní

c) žádnou, musí  se spotřebovat v den nákupu

 

 

 

 

2. Jako „selské“ se označuje mléko:

a) vykupované  z certifikovaných statků

b) mléko, které  neprochází žádnou tepelnou úpravou

c) plnotučné  mléko bez úpravy obsahu tuku

 

 

 

 

3. Aby se nápoj mohl označovat „mléčný“:

a) musí v něm být alespoň 50 % mléka nebo syrovátky

b) musí obsahovat alespoň 35 % mléka nebo syrovátky

c) musí obsahovat mléko

 

 

 


4. Smetana je mléčný výrobek, který obsahuje:

a) nejméně 30 % tuku

b) nejméně 20 % tuku

c) nejméně 10 % tuku

 

 

 

 

 
5. Označení  „sýr“ nesmí být na výrobcích, které:

a) obsahují rostlinný  nebo směsný tuk

b) mají obsah sušiny nižší než 30 %

c) obsahuje zbytkovou syrovátku

 

 

 

6. Tavený sýrový výrobek

a) je tavený sýr

b) má vyšší podíl přírodních sýrů nahrazen syrovátkou

c) obsahuje zvýšený podíl sušených mléčných surovin 

 

 

 

 

7. Jogurtem se rozumí:

a) jakýkoliv netepelně  upravovaný kysaný mléčný výrobek

b) netepelně upravovaný kysaný mléčný výrobek, obsahující po celou dobu své trvanlivosti stanovené množství

c) tepelně stabilizovaný kysaný mléčný výrobek

 

 

 

 

8. Máslo jako mléčný výrobek vyráběný stloukáním ze sladké či zakysané smetany:

a) smí obsahovat max. 15 % rostlinného tuku

b) smí obsahovat výhradně mléčný tuk

c) smí obsahovat emulgátory a konzervanty

 

 

 

 

9. Pasterizací rozumíme:

a) tavící proces při výrobě tavených sýrů

b) fyzikální  proces oddělování smetany od mléka

c) tepelný proces úpravy mléka k odstranění choroboplodných zárodků

 

 

 

------------------------------------------------------------

/Správné odpovědi: 1b, 2c, 3a, 4c, 5a, 6b, 7b, 8b, 9c/
 

VYHODNOCENÍ

0 – 3 body

S vašimi znalostmi mléčných výrobků v našich obchodech je to vskutku tragické. Je otázka, zda víte, co kupujete nebo se možná nákupů v rodině pro jistotu vůbec neúčastníte?  Rozhodně by vám ale nemělo být jedno, co jíte. Řada výrobků dnes obsahuje všemožné náhražky, snižující náklady, ale také chuťový prožitek, někdy i s velmi rozporuplným vlivem na lidské zdraví. Proto pořádně čtěte etikety výrobků a zajímejte se více o to, co na vás čeká na talíři. Uvidíte tu změnu!

4- 6 bodů

Vaše znalosti pojmů  o mléčných výrobků nejsou zrovna prvotřídní a občas byste si mohli také pěkně naběhnout.  Když  se něco jmenuje „Smažák“, nemusí to ještě nutně  obsahovat sýr, proto buďte při výběru zboží pečlivější a věnujte pozornost správným názvům.  Jogurt, máslo nebo sýr mají své nezaměnitelné parametry a všechno ostatní jsou jen náhražky. Pamatujte na to, až budete příště dělat týdenní nákup v samoobsluze.

7-9 bodů

Gratulujeme! Zdá  se, že se opravdu vyznáte a jen tak někdo vás neopije rohlíkem. Nebo falešným jogurtem! Možná jste se už někdy nechali napálit nebo vás prostě zajímá zdravá výživa, dáváte přednost tradičním a kvalitním výrobkům a chuť je u vás důležitý faktor při výběru. Přesto ale buďte opatrní. Náhražky se dnes bohužel staly běžnou součástí potravinového sortimentu a proto buďte pozorní.  Přejeme vám dobrou chuť!

 
Zdroj: Archív 2010
 
Profil blogu
Profil sekce "Praktická"
Profil blogu
Založen:
19.5.2008 12:57:46

Přístupů:
461419

RSS:
Toplist
aaaaaa