Češi vědí, jak se má víno správně podávat

- Češi vědí, jak se má víno správně podávat
Rubrika:  Praktická

Češi vědí, jak se má víno správně podávat

30.07.18, 00:00, autor: LadyAnn
Pokud jdou Češi jen na skleničku vína, preferují bílé. Podle sommeliérů restaurace Corso Café si ho k večeři objedná dokonce každý třetí zákazník. V objednávkách převažuje víno rozlévané, ať už jako sklenička k jídlu, nebo kvůli ochutnání více druhů zajímavých vín. K jídlu si zákazníci dávají lahev červeného a bílého vína v podstatě ve stejném poměru.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

„Opravdu si lidé častěji objednávají rozlévaná vína, proto nabízíme širokou škálu různých rozlévaných vín z mnoha zemí. Z bílých vín jsou to nejčastěji vína moravská, například Rulandské šedé a Sauvignon Blanc. Z červených vín je velmi oblíbené italské Chianti a chilský Merlot,“ řekl Daniel Rychtr, manažer restaurace Corso Café.

Češi se ve vínech vyznají dobře, rádi si ale také nechají poradit a doporučit víno, které bude vyhovovat jejich chuti a zároveň se bude hodit k danému pokrmu. Sommeliér, který má přehled nejen o vínech, ale také o jídlech, jež restaurace nabízí, a dokáže je díky tomu sladit dohromady podle přání zákazníků, se stal v lepších restauracích nezbytností stejně jako dobrý kuchař. Nabídka vín je také v restauracích stále širší – k dispozici jsou vína z mnoha různých zemí.

„Zákazníci si nechávají vína doporučit velmi často. Není to snad neznalostí, ale s oblibou zkoušejí a ochutnávají nová vína, a rádi si tedy nechají poradit. Sommeliér v restauraci má také lepší přehled o nabídce jídel a o jejich složení a může tak v této souvislosti doporučit vína, která se k jídlům hodí a dobře se doplňují. Například k vepřové panence se skvěle hodí argentinské červené víno Malbec, Kaiken 2008, s kozím sýrem se skvěle doplňuje bílé víno Sancerre, Fournier Pere & Fils 2008 a Caesar salát doporučuje náš sommeliér podávat třeba se skleničkou Rulandského šedého, pozdní sběr 2007 ze Sedlece u Mikulova,“ doplnil Daniel Rychtr.

V rámci zlepšující se kultury servírování vína si už Češi nenechávají v posledních letech všechno líbit. Prezentaci, ochutnání a samotné nalévání a dolévání vína si dnes hlídá stále více lidí a správné podávání v kvalitních restauracích považují za samozřejmost. V nabídce se navíc velmi často objevují sezonní vína, například Beaujolais Nouveau, nebo různé tipy přímo k nabízeným jídlům. 

„Když sommeliér prezentuje lahev zákazníkovi, měl by se zmínit o víně, vinaři, odrůdě a ročníku. Pokud je k tomu vhodná příležitost, může pronést i nějakou zajímavost o konkrétním víně. Poté víno otevírá a kontroluje, zda je v pořádku. To zjistí, když si přivoní ke korku otevřeného vína. Pak si odlije trochu vína do degustační sklenky a zkoumá víno dále. Hodnotí barvu, čirost a vůni, buket. Pokud má určité pochybnosti, může víno i ochutnat,“ uvedl Tomáš Dvorský, sommeliér Corso Café. „Pokud je víno v pořádku, nalije trochu vína hostu, který víno objednal a kterému ho prezentoval. Ten pak víno ochutná a dá pokyn k servisu vína. Nalévá se nejdříve všem ostatním hostům a nakonec tomu, který víno ochutnával. Víno se nalévá do čtvrtiny, maximálně třetiny sklenky. Lahev bílého vína se odkládá na led, do stolního chladiče, nebo ho lze nechat na stole, aby se oteplilo, což osobně doporučuji hlavně u burgundských vín.“

Pokud víno vykazuje známky znehodnocení, nebo úplně nevyhovuje, sommeliér ho vymění. „V dobré restauraci je to rozhodně samozřejmost. My ošetřujeme víno tak, jak se má a tím možnému znehodnocení předcházíme. Rozhodně se nám nestává často, že by klienti chtěli víno vyměnit,“ zakončil Tomáš Dvorský, sommeliér Corso Café.

 

 

Tipy sommeliéra Corso Café, jak kombinovat různá vína s pokrmy:



DRUH VÍNA 
                             JÍDLO, ke kterému se víno hodí

Chablis                                    tvrdé sýry, lehčí saláty

polosuché bílé                          smetanové omáčky

Bunello di Montalcino                 zvěřina, jehněčí

Barbera d’Alba                          těstoviny

Muga Reserva                           Tournedos ze svíčkové   

portské                                    čokoládové dezerty

růžové víno                               saláty, jednodušší těstoviny

aromatická vína                         musí se vhodně doplňovat s jednotlivými pokrmy, aby nepřebíjely chuť jídel

Sauvignon Blanc                       saláty

 
Zdroj: TZ, Archív 2011
 
Profil blogu
Profil sekce "Praktická"
Profil blogu
Založen:
19.5.2008 12:57:46

Přístupů:
444330

RSS:
Toplist
aaaaaa