Budete péct na Vánoce?

- Budete péct na Vánoce?
Rubrika:  Praktická

Budete péct na Vánoce?

02.11.17, 00:00, autor: Plavovláska
Zdá se vám ještě brzy zabývat se Vánočním cukrovím? Ano začít péct je tedy poněkud brzy, ale připravit se, na to je teď správný čas.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

Pokud pečete na Vánoce je nejvyšší čas se tím začít prakticky zabývat. Přinejmenším logistickou částí - tedy rozumným a efektivním zajištěním surovin.

 

Je právě čas vybrat si ze stovek a tisíců receptů, co letos vyzkoušíme, zaznamenat si to a spočítat si, co nás to bude stát - alespoň přibližně. Každoročně nakupujeme na cukroví spoustu surovin a každoročně zjišťujeme, že něco nemáme, něco nám chybí, nebo naopak něčeho nám spousta zůstala.

 

 

Na to není nic jednoduššího než si sestavit praktickou pomůcku:

 

1. Začněte tím, že si vyhledáte recepty, které budete chtít péct nebo připravovat (ano je spousta nepečeného cukroví). Nemusíte to udělat v jeden den samozřejmě. Díky tomu, že je spousta času, máte možnost si už teď spoustu receptů vyhledat, zvážit, poznamenat a třeba později vyškrtnout, když najdete lepší.

 

2. Vybrané recepty si zaznamenávejte do tabulky nejlépe v excelu, ale můžete si ji klidně i narýsovat, pokud tento program nemáte, nebo s ním pracovat neumíte.

 

3. Do levého sloupce vepisujte názvy receptů, do následných sloupců pak suroviny.

 

Příklad:

 

  Mouka hladká Cukr mletý Cukr vanilka Tuk Vejce Ořechy Rozinky Mandle Čokoláda Med Kakao
Citron Džem
Vanilkové  rohlíčky 300 g 100 1 ks 200 g 3 ks 150 g                
Linecká kolečka 500 g 100 g   250 g 1 ks               1 100g
Mandlové lístky 500 g 100 g   250 g 1 ks   50 g 100 g   20 g     1  
Čokoládové hvězdičky 300 g 200 g   400 g 1 ks       200 g   50 g      
 Čokoládové makronky
   200 g
     4 ks
     150 g
 100 g
         












                             
                             
 Celkem  1600 g
 700 g
 1 ks
 1100g
 9 ks
 150 g
 50g
 250 g
 300 g
 20 g
 50g    2 ks
 100 g

 

4. Pak sloupce sečtete a jednoduše tak zjistíte, kolik čeho budete na vybrané cukroví potřebovat. K výsledku připočítejte mouku na vál, cukr na obalování a tuk na vymazávání plechu, pokud tedy nepoužíváte pečící papír.

 

5. Takhle si můžete připravovat a zapisovat a případně zase smazávat recepty až do konce listopadu. Protože koncem listopadu je právě čas  začít péct vánoční perníčky a zázvorníčky. Tedy pečete-li je samozřejmě.

 

6. Po Mikuláši začněte péct suché linecké cukroví, aby se vám řádně uleželo. Jen je musíte někam dobře ukrýt, aby se "neuleželo" předčasně v žaludku domácích mlsounů. To se mimochodem stalo kamarádce minulý rok, že den před Štědrým dnem zjistila, že krabici s Vánočním cukrovím má prakticky prázdnou. Takže na poslední chvíli objížděla cukrárny a škemrala o zbytky :).

 

7. Šlehané cukroví a dorty, řezy pečte nejdéle čtyři dny před Štědrým dnem. Děláte-li šlehačkový dort, pak si korpus můžete upéct dříve, ale šlehačkou plňte nejdříve den předem, ale ještě lépe na Štědrý den ráno (aby do večera pěkně ztuhnul).

 

8. Krémy dělejte pro jistotu den před Štědrým dnem, protože cukroví zpravidla nesníte přes Vánoční svátky, ale vydrží až do Silvestra, tak aby se vám nezkazilo zbytečně brzy.

 

9. Budete-li dělat plněné ovocné pudinkové košíčky, naplňte je až na Štědrý den dopoledne, aby byly čerstvé a chutné.

 

 


 

Správná hospodyňka má napéct na Vánoce dvanáct druhů cukroví - za každý měsíc v roce jeden.

 


 

 

 

Jaké teploty pečení se hodí pro různé druhy pečiva

100 °C (sušení)
 nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou

130 − 150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení)
 sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky, makaronky

160 − 170 °C (pečení při nižší střední teplotě)
 šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě

170 − 190 °C (pečení při střední teplotě)
 pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě

190 − 210 °C (pečení při vyšší střední teplotě)
 drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky

210 − 225 °C (pečení při vyšší teplotě)
 piškotové rolády, pečivo z lístkového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku

225 − 250 °C (pečení při vyšší teplotě)
 lístkové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny

250 − 300 °C (vysoká teplota)
 rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod.


Vydáno 15. 11. 2009

 

 

ANKETA: Pečete na Vánoce?


Celkem: 212 hlasů

V této anketě jste již hlasovali.

Buď jste v této anketě již hlasovali, nebo hlasoval někdo se stejnou IP adresou. Pokud chcete hlasovat, zaregistrujte se prosím.

Zdroj: Archív 2009
 
Profil blogu
Profil sekce "Praktická"
Profil blogu
Založen:
19.5.2008 12:57:46

Přístupů:
333870

RSS:
Toplist
aaaaaa