Recept: Česneková ciabatta

•    400 g hladké mouky
•    20 g droždí
•    200 ml teplé vody
•    1 lžíce olivového oleje
•    2 čajové lžičky soli
•    olivy pokrájené na kolečka (černé nebo zelené)
•    sušená rajčata (nakrájená na kousky)
•    sušený česnek

Do mísy prosijeme mouku, přidáme rozdrolené droždí, olivový olej, sůl, sušený česnek a teplou vodu. Promícháme a na pomoučeném vále důkladně, cca 10 minut, propracujeme. Necháme těsto na teplém místě, přikryté, kynout až do zdvojnásobení objemu (cca 1 hodinu).

 

Na vále potom do těsta zapracujeme nakrájená rajčata a olivy. Těsto rozpůlíme na dva stejné díly a z každého vytvoříme obdéníkovou placku (cca 20x15 sm).  Placky přeložíme, čímž vytvarujeme ciabatty. Ty potřeme olivovým olejem a necháme asi 20 minut na pečicím papíru na plechu kynout.

 

Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut při teplotě 220 stupňů Celsia. Dobře upečená ciabatta musí, když na ni zaťukáme prstem, znít dutě.

 

Necháme vychladnout na mřížce, aby nenavlhly.