Recept: Velikonoční aspik

1/2 l nálevu (buďto nálev z Moravanky a okurek, nebo je možné si vyrobit vlastní z vody, octa, cukru, soli, kuliček pepře a bobkového listu)

Sáček želatiny (na 500 ml)

4 vejce

300 g šunkového salámu v celku

150 g tvrdého sýra

3 sterilované okurky

1 Moravanka

1 křenové pomazánkové máslo

200 g krájené šunky

Lák z okurek, Moravanky či připravený lák vámi nalijte do nádoby, rozpustěte v něm želatinu a nechte ji bobtnat (podle návodu na sáčku). Poté ji zahřejte, ale neměla by teplota přesáhnout 60 stupňů celsia, jinak vám želatina neztuhne.

Na dno formy na biskupský chlebíček či srnčí hřbet vylijte trochou želatiny a dejte vychladit do ledničky.

Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Připravte si do misky Moravanku, pokrájené okurky, šunkový salám a tvrdý sýr. Směs promíchejte.

Ze šunky a pomázkového másla si připravte 12 rolek.

Vytáhněte formu z ledničky a naskládejte rolky. Potom nasypte polovinu nakrájené směsi, doprostřed poklaďte vajíčka, zalijte polovinou želatinového nálevu a dejte znovu do ledničky do zatuhnutí. Poté navršte zbytek směsi a dolijte zbytkem želatinového nálevu. Povrch přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice nejlépe do druhého dne.

Dobré je nádobu vymazat předem olejem, nebo vyložit potravinovou fólií, aby vám aspik šel pěkně ven. Pokud byste na to zapomněli, pak pro bezbolestné vyklopení výtvoru postačí zahřát mírně formu buďto krátkým ponořením do teplé vody, nebo ji obalte mokrou utěrkou namočenou v horké vodě.